Skip to main content

Fler detaljer. Färre spånor. Budskapet från Svenska WhizCut är okomplicerat inför Elmia Verktygsmaskiner och helt i linje med mässtemat “hållbar industri”.

Avsticksskäret WhizTwin 20 är en av WhizCuts senaste innovationer – som gör att skandinaviska tillverkare nu har möjlighet att minska materialsvinnet. Det sker just nu en omställning i svensk industri mot en hållbarare utveckling, en anpassning som Elmia Verktygsmaskiner har plockat ut och gjort till ett mässtema 2024.

— Alla vet att en hållbar utveckling innebär att vi behöver hushålla med våra naturresurser, så att de räcker länge. Och det är precis så vi tänkt med WhizTwin 20 säger Niclas Axelsson, försäljningschef för Skandinavien på WhizCut, och fortsätter:

— Det är mer hållbart att utnyttja stångmaterialet till max, att få ut fler detaljer och mindre spån.

Med WhizTwin 20 och de övriga geometrierna i WhizTwin-serien är det möjligt att sticka av med ett mindre skär. Här handlar det om millimetrar som gör stor skillnad för miljön.

— Det är möjligt att gå ner en halv till en millimeter i skärbredd och i längden spara tusentals meter stångmaterial. WhizTwin har en mindre skäregg som är lika stabil och effektiv som en större konventionell, säger Niclas Axelsson.

WhizTwin 20:s optimerade effektivitet innebär att bearbetningsprocesser kräver mindre tid och energi, vilket bidrar till den totala energibesparingen och minskar koldioxidavtrycket från tillverkningsverksamheten. Mindre spill i kombination med en reducerad energiåtgång ger även betydligt lägre tillverkningskostnader för kunderna.

Niclas Axelsson, försäljningschef WhizCut Skandinavien

De effektiva oljedimavskiljarna från italienska AR Filtrazioni kvalar också in i kategorin “hållbar industri”, på Elmia. Luftrenarna återvinner skärvätska och gör inomhusmiljön betydligt bättre för de anställda. WhizCut kommer att visa det modulära ARNO-systemet utrustat med dubbelt HEPA-filter och förfilter. På plats kommer det även att finnas en mindre variant i basutförande.

Elmia Verktygsmaskiner 2024 fokuserar WhizCut också på att visa upp produkter från nya leverantörer. Som den häftiga universalchucken EvoFlex3 från tyska Wilhelm Blessing. Nyligen blev det också klart att WhizCut representerar svenska ETP Transmission och deras hydraulchuckar kommer bland annat att ställas ut. I monter B04:53 kommer det också att finnas många produkter från tyska Inopart och MAS.