Skip to main content

Från hylschuck till 3-backschuck på mindre än en minut.

WhizCut tar Wilhelm Blessings smarta lösningar till Sverige. Nyheten, Evoflex3 är en revolutionerande universalchuck som i själva verket är: tre chuckar i en.

— Med Evoflex3 får du 3-4 stycken chuckar i en. Kunder som svarvar många olika detaljer som kräver olika typer av uppspänning får med denna chuck en kostnadseffektiv lösning samt minskar omställningstiderna radikalt, säger Niclas Axelsson, försäljningschef Skandinavien, på WhizCut.

Blessing universalchuck

Evoflex3 omvandlas smidigt till: hylschuck, 3-backschuk och spänndorn. Det tyska företaget Wilhelm Blessing GmbH & Co. KG., som är experter på spännanordningar, har utvecklat Evoflex3 för att tillverkande företag ska kunna producera smidigare och snabbare.

— I Sverige har vi inte bara stora seriestorlekar, utan många tillverkare jobbar med mindre serier, enstyckstillverkning och prototyper som kräver olika typer av uppspänning. Många gånger får flera olika typer av chuckar användas och omställningen blir längre och tyngre, förklarar Niclas Axelsson.

I höstas var Niclas Axelsson och WhizCuts vd, Chris Schmidt på plats i Wilhelm Blessings produktionsanläggning, belägen sydost om Stuttgart.

— Blessing är ett litet men innovativt företag. Det är ett företag som fungerar som problemlösare med lång erfarenhet av avancerad uppspänning till stora och välkända kunder — som ställer oerhörda krav på produkterna, säger Niclas Axelsson.

En universalchuck har många motsägelsefulla uppgifter. Den måste klämma fast arbetsstycket på ett säkert sätt — men får inte skada arbetsstycket. Den måste hålla komponenten för bearbetning i exakt rätt position – men samtidigt måste byten av arbetsstycke ske snabbt och smidigt för effektiv produktion.

Kunskapen, om just detta, är stor hos Wilhelm Blessing. Företaget är och har varit specialiserade på tillverkning av spännanordningar sedan starten 1939.

— Våra produkter är så specifika att det inte finns några prefabricerade enskilda delar, nästan allt är specialtillverkat, förklarar Thilo Weckert, kommersiell direktör på Blessing.

Att leverera så pass komplexa produkter, som universalchucken Evoflex3, kräver rätt medarbetare. Samtliga 60 specialister på Blessing är fast anställda: projektledare, designers, tekniska ritare och yrkesarbetare, som ofta utbildades internt.

— Relationen till våra kunderna är okomplicerad. Många kunder vill inte bara köpa en produkt utan vill också involvera oss och vår kunskap i utveckling och optimering av processer. Om du har några frågor kan du kontakta projektledaren direkt och behöver inte gå igenom olika avdelningar hos leverantören för att fråga konstruktören, förklarar Thilo Weckert.

Företaget grundades 1939 och är fortfarande ledd av familjen Blessing, nu i tredje generationen. Blessing har genom åren arbetat med välkända slutkunder från fordonsindustrin, medicinteknik och beslagstillverkning. Målet för företaget är att fortsätta utvecklas som en tillverkare av spännanordningar inom områdena medicinteknik och elfordon. ”Klämningskomponenter blir mer och mer komplexa”, konstaterar Thilo Weckert. ”Men Blessing förblir ett spännande företag!”

Fakta: Exempel på Wilhelm Blessings kunder:

Heller, EMAG, MAG IAS, DMG Mori, Niles-Simmons, INDEX-Werke och KUKA.

De utvecklar även speciella fastspänningslösningar för kunder som: Daimler, VW Group, ZF Friedrichshafen, Magna International och många fler.