Skip to main content

“Det ska vara enkelt och gå snabbt att byta skär”, säger Zeb Allansson, skärtekniker på WhizCut, om den senaste innovationen. WhizFix 2.0 har utvecklats för smidig omriggning i maskinen.

Svenska WhizCut lanserar ett nytt modulärt verktygshållarsystem med snabbväxling, på EMO Hannover 2023. Innovationen, WhizFix 2.0, är idealisk för all utvändig bearbetning i längdsvarvar och förkortar riggnings- och verktygsbytestider markant. Systemet är utformat för att maskinoperatörer ska kunna rigga om längdsvarvar — utan att förlora värdefull tid. Med den unika klick-in/klick-out-kopplingen mellan hållare och skärhuvud sker byten snabbt och samtidigt stabilt. Stabilitet och pålitlighet har varit ledord hos WhizCut under hela utvecklingsprocessen av det nya modulära systemet, som är en uppdatering av föregångaren WhizFix. Det tidiga pin-hållarsystemet har uppdaterats utifrån kundernas önskemål om just kombinationen av användarvänlighet, tillförlitlighet och flexibilitet.

whizfix 2 hållare system för längdsvarvar

Viktiga funktioner WhizFix 2.0:

  • Klick-in/klick-out-koppling: som är utvecklad för snabbare byten, med nydesignad funktion som gör det extra smidigt att byta skärhuvud på nolltid.
  • Bättre precision: en av WhizFix 2.0 absolut viktigaste funktioner är förmågan att bibehålla stabilitet och tillförlitlighet på samma höga nivå — skärbyte efter skärbyte. Det modulära verktygssystemet har samma precision som en solid hållare. Skärhuvudet kommer tillbaka i exakt samma position varje gång.
  • Stabilitet: den unika kopplingen mellan hållare och skärhuvud är extremt stadig och ger samma stabilitet som hos en solid hållare.
  • Minimalistisk design: där WhizFix 2.0 inte är större än en solid hållare vilket gör det lättare att fixera stabilt vilket leder till finare detaljer och längre verktygslivslängd.
  • Kylsystem: där det finns ett system, förberett för genomgående kylning och ett system för att köras utan högtryck, som har en lägre kostnad.

— Det ska vara enkelt och gå snabbt att byta skär, det är därför vi har utvecklat WhizFix 2.0 med klick-in/klick-out-kopplingen, säger Zeb Allansson och förklarar tankarna bakom den slimmade designen på WhizFix 2.0:

— En kund sa till mig en gång “Vid verktygsutveckling, tänk på att om det kan fastna spån på något ställe på verktyget så kommer det att fastna spån”. Detta är något som vi på WhizCut verkligen har tagit till oss och därför är WhizFix 2.0 designad utan några uthängande skruvar och har samma geometri som en vanlig hållare.

Den nya och uppdaterade produktlinjen, WhizFix 2.0, presenteras på EMO Hannover, 18-23 september. Från och med slutet av 2023 kommer det att finnas ett fullt sortiment hos WhizCut, från 10 till 16 mm.

Om WhizCut

Svenska WhizCut har, i över 25 år, utvecklat och tillverkat skärande precisionsverktyg till kunder världen över. De är specialister på skärande verktyg till längdsvarvar och i Sverige även återförsäljare av en mängd högkvalitativa varumärken. Som: Inopoart, AR Filtrazioni, Sumitomo, Mas Tools, Kemmer och Blessing.

För mer information om WhizFix 2.0, vänligen kontakta:

Anna Anklam Schmidt
Marketing Manager
anna.schmidt@
042 322500, 0768 298937