Skip to main content

Vi är WhizCut

Vi är precisionsexperter och verktygskännare. Vår kunskap och expertis hjälper dig att producera bättre.

WhizCut konferens i Helsingborg. Chris Schmidt, Niclas Axelsson, Zeb Aliansson

Vi har ett driv

Vi vill att våra kunder ska kunna producera ännu bättre. Vi finns där som stöd när ni vill prova ett nytt verktyg och vi är genuint intresserade av skärteknik och produktivitet. Ibland köper kunder verkligen bara verktyg av oss men majoriteten av vår kundkontakt handlar om så mycket mer. Det börjar ofta med att en ny eller tidigare kund har ett problem som inte har någon tydlig lösning.

Vi är stora nog för att exportera våra egna innovationer över hela världen men tillräckligt små för att vara nära och tillgängliga i Sverige och Skandinavien. Vi kliver gärna in i din värld, vi snörar gärna på oss ett par stålhätteskor och kliver in i din verkstad, vi på ditt kontor eller hittar lösningar vid maskinen. Vi är WhizCut och vi är här.

Chris Schmidt WhizCut VD

25 sylvassa år - tiden flyger när det är kul på jobbet

Vi tror att WhizCuts framgång handlar om att vi brinner för det vi gör. WhizCuts grundare, Erik Schmidt, är idag över 80 år och jobbar fortfarande i bolaget. Precisionsverktyg är hans stora intresse. Passionen blir fortrarande till idéer som blir till ritningarna som hamnar på utvecklingsbordet och blir till nya innovationer.

Eriks yngste son Chris Schmidt har har axlat rollen som VD och han brinner inte bara för våra egna verktyg utan branschen i stort. Han har ett mångårigt engagemang i olika branschföreningar och är idag ordförande för Skärteknikcentrum i Sverige.

Hur allt började

WhizCut grundades i Sverige 1996 av Erik Schmidt. Men den faktiska historien sträcker sig ännu längre tillbaka i tiden och utanför vårt lands gränser. Erik föddes i Danmark och växte upp i en liten förort till Köpenhamn. Han tillbringade nästan all sin lediga tid i sin far Åges fabrik där det tillverkades tändare – eller lighter [ˈlɑjdʌ] som man säger på dansk låneordsengelska. Teknikintresset följde med Erik hela båtvägen över Sundet och höll i sig under uppväxten i Sverige.

Erik Schmidt, Styrelseordforande